75 de milioane de locuri de muncă ar putea fi pierdute până in 2025 din cauza inteligentei artificiale

Inteligenta artificiala (IA) este deja în curs de schimbare a peisajului locurilor de muncă în diferite industrii. Potrivit lui Kai-Fu Lee, expert în IA și fondator al Sinovation Ventures, “milioane de joburi vor fi înlocuite de inteligența artificială, dar vor apărea și noi locuri de muncă în domenii pe care nu le putem anticipa încă”. Acesta sugerează că oamenii vor trebui să-și adapteze abilitățile pentru a ocupa noile poziții care vor apărea în urma avansurilor tehnologice.

Un alt expert în domeniu, Andrew Ng, cofondator al Coursera și fost șef al echipei de cercetare de la Google Brain, a afirmat că “IA va afecta majoritatea locurilor de muncă într-un fel sau altul. Însă, ceea ce cred este că IA va adăuga mai degrabă la locurile de muncă decât să le scadă în totalitate”. Ng evidențiază importanța adaptării continue și a învățării pe tot parcursul vieții pentru a face față schimbărilor în piața muncii.

Un raport al Forumului Economic Mondial (WEF) din 2018 a indicat că, până în 2025, aproximativ 75 de milioane de locuri de muncă ar putea fi pierdute, dar, în același timp, ar putea fi create aproximativ 133 de milioane de noi locuri de muncă. Acesta subliniază importanța pregătirii forței de muncă pentru noile cerințe ale pieței, inclusiv dezvoltarea abilităților digitale și tehnologice.

Pe de altă parte, un studiu al Organizației Internaționale a Muncii (OIM) din 2018 sugerează că impactul inteligentei artificiale asupra locurilor de muncă va varia în funcție de țară și sector. Unele locuri de muncă vor fi automatizate, în timp ce altele vor fi create în domenii emergente.

În concluzie, estimările variază, iar consecințele exacte ale adoptării inteligentei artificiale asupra pieței muncii depind de o serie de factori complexi și interconectați. Este important să se pună accent pe pregătirea și recalificarea forței de muncă pentru a se adapta la schimbările tehnologice și pentru a promova o tranzitie mai netedă către viitorul muncii.

Sursa foto : HeyMedia generata cu AI