Indignare în România înaintea anul super-electoral 2024

”Indignare în România înaintea anul super-electoral 2024”, scrie ziarul elvețian Neue Zürcher Zeitung despre ce face compania elvețiană care deține Libertatea și GSP

Jurnalistul roman, Cătălin Tolontan, a publicat pe contul său de Facebook un rezumat al unui articol din presa elvețiană care face referire la abuzurile pe care grupul media Ringier le-a facut împotriva jurnalistilor romani.

Redăm mai jos articolul complet al jurnalistului Cătalin Tolontan.

”Indignare în România înaintea anul super-electoral 2024”, scrie ziarul elvețian Neue Zürcher Zeitung despre ce face compania elvețiană care deține Libertatea și GSP

”Experții din domeniu susțin că Ringier este pregătită să sacrifice principiile jurnalistice” a scris miercuri, 27 decembrie, Neue Zürcher Zeitung (NZZ), referindu-se la situația de la Libertatea și de la GSP. Ziarul elvețian NZZ dezvăluie că Stilian Shishkov, partener al Ringier peste tot în Europa și acționar minoritar al GSP în România, a ajuns să aibă o publicație în Bulgaria ”care este membră a organizației de lobby Bulgarian Gambling Association – o constelație care ridică semne de întrebare”.

Cotidianul din Zurich amintește, de asemenea, că trei ziariști din România l-au contrazis transparent, în fața cititorilor, pe CEO-ul Ringier Marc Walder, în ianuarie 2022. Atunci, șeful trustului a apărut într-o înregistrare și a susținut că a instruit redacțiile din toate țările să ajute guvernele în perioada Covid. În Elveția, afacerea dintre șeful media Marc Walder și fostul președinte al Elveției, Alain Berset, a fost numită de presă Corona Leaks.

Toți cei trei ziariști români au arătat că în România nu s-a întâmplat așa ceva. Ei criticat atitudinea lui Marc Walder au fost îndepărtați sau au plecat în ultimele luni ale lui 2023, după ce, potrivit protestului a 95 de colegi jurnaliști, redacțiile au refuzat să cedeze independența editorială către zona comercială.

Redacțiile din România au făcut publice și emailuri în care baza independenței editoriale a fost numită ”a big problem” de către unul dintre șefii Ringier.

***

”Reputația Ringier în România este afectată. Reprezentanții industriei media din România susțin că integritatea jurnalistică este din ce în ce mai mult sacrificată de către Ringier în favoarea intereselor comerciale. Ringier respinge aceste acuzații”, scrie în articolul din 27 decembrie Volker Pabst, corespondentul ziarului elvețian Neue Zürcher Zeitung pentru Estul Europei.

”O demonstrație de forță împotriva criticilor interni”

”La 1 noiembrie, o poveste lungă s-a încheiat foarte brusc în lumea media din România. Angajații și cititorii celui mai important ziar sportiv din țară au aflat că ediția tipărită a “Gazetei Sporturilor” (GSP) va fi desființată cu efect imediat. În același timp, un cunoscut coordonator editorial al ziarului, care apărea din 1924, a fost eliberat din funcție”, relatează NZZ. ”Demonstrație de forță sau necesitate economică?”, se întreabă ziarul elvețian.

”Decizia din 1 noiembrie a fost o demonstrație de forță împotriva criticilor interni. Ringier neagă acest lucru și invocă constrângerile economice, cum ar fi scăderea tirajului și prețul ridicat al hârtiei” – NZZ

”Industria de pariuri este influentă. La începutul lunii octombrie, redactorul-șef Cătălin Țepelin a părăsit ziarul. Jurnalistul a explicat atunci că a fost nevoit să plece pentru că a refuzat ca articolele despre clienții publicitari, în special din industria pariurilor, să fie aprobate de conducere. De asemenea, i s-a cerut să menționeze proeminent în reportaje sponsorii evenimentelor sportive”, relatează NZZ.

Ziarul face referire la emailurile din octombrie 2022 pe care redactorul șef adjunct al GSP Dan Udrea le-a publicat în Gazeta Sporturilor. În emailuri, Stilian Shishkov, acționar minoritar al GSP, spune că separarea comercialului de editorial este ”a big problem”.

”Peste 90 de jurnaliști de la titlurile Ringier din România și-au exprimat public solidaritatea cu Țepelin”, scrie Neue Zürcher Zeitung.

Ringier a susținut pentru NZZ că, la GSP, doar 5% din veniturile din publicitate vin din pariuri

”Pariurile sportive sunt o afacere mare în Balcani. Potrivit Ringier, “Gazeta” generează cinci la sută din veniturile sale din publicitate de la clienții din această industrie. În țara vecină, Bulgaria, există chiar și legături directe cu industria pariurilor”, spune articolul NZZ.

Neue Zürcher Zeitung mai scrie că ”Gazeta Sporturilor aparține Ringier Sports Media Group (RSMG), o filială pentru afaceri sportive. Antreprenorul bulgar Stilian Shishkov deține o participație de 49% în RSMG. Publicația online a lui Shishkov, “sportal.bg”, care aparține tot de RSMG, este membră a organizației de lobby Bulgarian Gambling Association – o constelație care ridică semne de întrebare”.

Pe 17 martie 2021, Ringier a anunțat că a cumpărat majoritatea în Sportal.bg. Acum, sportal.bg, publicația care face parte din asociația de lobby pentru industria de pariuri este deținută majoritar de Ringier și minoritar de către Stilian Shishkov.

NZZ: Disputa se extinde, Dan Duca a vorbit despre ”îmblânzirea Libertății”

”Robin Lingg, CEO al RSMG și membru al familiei Ringier, se apără de acuzații. Motivul deciziei privind personalul se datorează unor probleme legate de implementarea strategiei digitale, spune el într-un interviu. Conducerea nu a cerut niciodată să aibă un cuvânt de spus în privința conținutului. Pur și simplu au cerut o informare verbală în avans atunci când urmează să fie publicate articole care ar putea duce la dispute juridice”, a susținut Lingg, pentru NZZ.

”În plus, disputa dintre jurnaliști și conducere a afectat acum un alt titlu Ringier. La începutul lunii decembrie, o restructurare profundă a fost anunțată și pentru “Libertatea”. După ce tirajul tipărit s-a prăbușit cu 66% în cinci ani, cotidianului urmează să i se deschidă drumul spre viitorul digital. “Libertatea” a fost cel mai citit site de știri din țară în acest an”.

Dan Duca: Îmblânzirea conținutului la Libertatea

”Trei jurnaliști de rang înalt au fost concediați. Toți se pronunțaseră proeminent împotriva evoluțiilor de la Gazeta. Alte până la 20 de posturi urmează să fie desființate. De asemenea, redactorul-șef Dan Duca a anunțat recent că va părăsi ziarul. El crede că strategia Ringier este greșită și se teme de “o îmblânzire a conținutului”, a scris Duca pe Facebook”.

”Problemele legate de mass-media se bucură de o mare atenție în sud-estul Europei

“Desființarea acestei echipe editoriale ar fi o catastrofă pentru peisajul nostru de presă”, spune Cristina Lupu de la Centrul pentru Jurnalism Independent din București. Acest lucru este valabil mai ales înainte de anul super-electoral 2024, cu patru tururi de scrutin”.

”În ultimii ani, “Libertatea” a evoluat de la un tabloid la una dintre cele mai importante voci ale opiniei publice din România” NZZ

”Potrivit lui Lupu, majoritatea presei românești se află sub o puternică influență politică. Partidele au cheltuit anul trecut peste 20 de milioane de euro pentru a-și plasa mesajele. Ceea ce este sponsorizat de acestea și ceea ce este conținut editorial de multe ori nu se arată. “Libertatea este una dintre ultimele instituții media care face jurnalism adevărat – încă.”

Starea peisajului presei este o problemă care îi preocupă pe oamenii de pretutindeni în Europa de Sud-Est, scrie ziarul din Zurich.

Libertatea și GSP s-au opus lui Marc Walder în timpul pandemiei Covid

NZZ mai notează că ”În afacerea legată de instrucțiunile date de directorul general al Ringier, Marc Walder, propriilor media de a susține politicile din pandemia Covid a guvernele lor, redactorii-șefi ai “Gazetei” și “Libertatea” s-au adresat cititorilor lor într-un articol comun. Ei nu ar fi primit niciodată un astfel de ordin, se arată în comunicat. Iar ordinele nu sunt treaba jurnalismului”.

Ziarul elvețian se referă la un scandal de proporții care a început în Elveția în ianuarie 2022 și continuă și astăzi. Marc Walder, CEO și acționar minoritar al grupului Ringier. Walder a afirmat într-o întâlnire online, cu alți oameni de afaceri și experți, derulată în timpul pandemiei, că el a dat indicații redacțiilor din toate țările unde Ringier are afaceri ca jurrnaliștii să sprijine guvernele.

Corona Leaks cu șeful Ringier și președintele Elveției

Pe 5 ianuarie 2022, Cătălin Țepelin, Dan Duca și Cătălin Tolontan au semnat o opinie contrară lui Walder, în Libertatea și GSP.

Ziariștii români au arătat că nu au fost informați de așa ceva din partea Ringier și că Marc Walder a făcut o declarație complet în afara regulilor ziaristice, pentru că nu e treaba presei să sprijine guvernul.

La rândul ei, presa elvețiană a numit episodul cu Walder ”povestea unui neziarist” și a scris că ”declarațiile șefului Ringier sunt falimentul jurnalismului”. Prelungirea scandalului a venit în ianuarie 2023, când a devenit public că procuratura a anchetat comunicarea intensă dintre Marc Walder și purtătorul de cuvânt al lui Alain Berset, fost ministru al sănătății în perioada Covid și, apoi, președintele Elveției. Afacerea Walder-Berset a fost botezată de presa elvețiană drept Corona Leaks.

Toți cei trei semnatari din România ai articolului în care l-au contrazis pe Walder au fost îndepărtați sau au plecat de la Ringier în ultimele trei luni ale anului 2023.

În schimb, întrebat de Neue Zürcher Zeitung, Ringier neagă. “Noi nu practicăm cenzura”, spune Robin Lingg. “Avem nevoie de oameni care să susțină strategia noastră pentru viitor”. ”Cu toate acestea, el a recunoscut că concentrarea și momentul evenimentelor din România au fost nefericite. Acest lucru ar fi putut da naștere la o impresie falsă. Cu câteva luni înainte de scandalul de la Gazeta, directorul general de lungă durată din România părăsise deja compania”, consemnează articolul spusele lui Robin Lingg.

”Indignarea pe scena mediatică din România este probabil atât de mare pentru că Ringier, în calitate de companie străină, reprezintă independența care lipsește de mult timp din alte media”, scrie NZZ.

“Înțeleg că, în era digitală, sunt necesare ajustări pentru ca o editură să aibă succes comercial”, spune expertul în media Lupu. “Dar dacă în acest proces este distrusă credibilitatea, nu poate fi sustenabil”, se încheie articolul din Neue Zürcher Zeitung.