Potrivit FT, dacă Ungaria va continua să blocheze finanțarea de 50 de miliarde de euro, un număr de state membre va emite garanții individuale ce vor permite Comisiei să împrumute 20 de miliarde de euro, în afara bugetului UE și în contul Kievului.
Financial Times citează mai mulți oficiali UE, implicați în discuțiile dintre statele membre și Ucraina, care pregătesc o schemă de finanțare a acesteia, pentru situația că premierul maghiar Viktor Orbán se va opune planului de 50 de miliarde de euro și la reuniunea din 1 februarie.
Această schemă ar implica statele membre participante să emită garanții pentru Comisia Europeană (o schemă neobișnuită, de regulă Comisia garantează statele membre) pentru ca aceasta să-și folosească ratingul bun în contractarea unui credit de până la 20 de miliarde de euro, bani care ar urma să ajungă la Kiev. Termenii exacți ai acordului sunt încă în discuție, iar suma finală va fi stabilită în funcție de nevoile Ucrainei.
FT mai observă că un aranjament similar, dar fără garanția țărilor membre UE, a fost făcut de Comisia Europeană în 2020, când a contractat credite de până la 100 de miliarde de euro pentru sprijinirea bugetelor țărilor membre UE în timpul pandemiei de Covid.
În cazul de față, opțiunea nu ar necesita garanții din partea tuturor celor 27 de state membre ale UE, dar unele țări cu rating bun, inclusiv Germania și Olanda, vor avea nevoie de aprobarea în parlamentele naționale pentru acordarea acestor garanții. Procesul este unul complicat, dar oficialii UE speră că el ar putea fi finalizat la timp pentru a oferi ajutor Ucrainei până în martie.
Un dezavantaj al acestei scheme, în comparație cu propunerea inițială bazată pe alocarea de bani de la bugetul UE, este că Ucraina trebuie să dea banii înapoi, dar asta nu împiedică statele membre să acorde direct Ucrainei granturi (împrumuturi nerambursabile).
În acest an, UE a oferit Ucrainei împrumuturi cu dobândă mică în valoare de 18 miliarde de euro, dar pe termen foarte scurt. Comisia ia în considerare și prelungirea rambrusării acestui credit, acțiune care nu ar necesita aprobarea tuturor statelor membre, ci doar a unei majorități a acestora.
Sursa: Financial Times