József Váradi, CEO al companiei Wizz, intr-un interviu acordat pentru HotNews.ro , pe lângă multe alte banalități, a mințit fără rușinare atunci când a explicat de ce s-au scumpit biletele. De fapt, nici nu știm dacă e minciună sau un mod perfid de a discrimina și a „jupuii” clienții romani in comparație cu cei maghiari, spre exemplu.
„ În ceea ce privește scumpirea biletelor, combustibilul a devenit mult mai scump din cauza problemelor geopolitice. Războiul din zonă a împins prețurile la petrol în sus. O altă cauză este energia care a devenit mult mai scumpă. Apoi inflația cauzată de presiunea de pe piața muncii, costurile infrastructurii, toate costurile de intrare din domeniul aviației. Toate aceste probleme au creat inflație, iar această inflație pune presiune pe prețurile practicate de industria aeronautică. Noi încercăm să atenuăm creșterea prețurilor, zburăm cu avioane mai mari pentru a reduce costurile pe unitate. Poate industria a crescut prețurile cu 20%, dar noi nu cred că am avut o creștere mai mare de 10%.”, declarat József Váradi.
In primul rând, îi spunem lui József Váradi că și in România și in Ungaria prețul petrolului are accesai cotație internațională, iar inflația, anul trecut, a fost uneori mai mare in Ungaria decât in Romania. Să nu mai spunem că salariul mediu in Ungaria este mai mare decât in România.
Cu toate acestea, pasagerii din România plătesc preturi mai mari la bilete la WizzAir. Si am făcut o comparație de preturi la 3 destinații din tari diferite.
Diferența este aproape dublă. Un român plătește aproape dublu pe un bilet fata de un maghiar care zboară cu WizzAir.
Un zbor dus- întors de la Cluj la Madrid costa 408 euro, iar un zbor din Budapesta spre Madrid, in aceeași data, costa doar 246 euro.
Un zbor de la Cluj la Dortmund dus -întors costa 315 euro, iar daca zbori din Budapesta, in același date prețul e de 180 de euro.
Unii cârcotași ar zice ca Budapesta e mai aproape puțin si de Madrid si de Dortmund decât Cluj. Tocmai de aceea am comparat un zbor si spre Grecia.
Un bilet dus- întors de la Cluj la Zakynthos costă 383 euro, iar de la Budapesta la Zakynthos, in aceleași date, costa doar 216 euro.
Din păcate, politicienii romani, adică cei din PNL si PSD , se gudură pe lângă compania maghiară doar ca să se laude cu aeroporturile inaugurate, in loc să atragă si alte companii pentru a crea concurentă, căci WizzAir are monopol pe piața din Romania, iar romanii sunt uneori de-a dreptul „jecmăniți” si discriminați.
In timp ce Iohannis si Ciolacu se plimbă cu avioane închiriate pe bani publici, romanii simpli sunt umiliți si batjocoriți de companiile aeriene cu tot felul de taxe și servicii proaste, guvernul spaniol au amendat Ryanair, easyJet, Vueling şi Volotea cu un total de 150 de milioane de euro.
Ministerul spaniol pentru drepturile consumatorilor a amendat operatorii pentru că au încălcat drepturile clienților când au perceput taxe pentru bagajele de mână mai mari, alegerea locurilor sau tipărirea tichetelor de îmbarcare, în timp ce nu permit plățile în numerar la birourile de check-in sau la cumpărarea de bunuri în avion, au informat asociațiile pentru protecția consumatorilor OCU şi Facua, care contestă aceste practici din 2018. Ministerul a demarat o investigație în 2023.
Într-un comunicat, OCU a precizat că și alte tari europene ar trebui să urmeze exemplul şi să pedepsească aceste „practici abuzive”.
Din păcate, demagogii din PNL și PSD nu au arătat din o intenție de a apăra pasagerii romani de umilința preturilor exorbitante pe care le practică companiile aeriene.
Daca v-a fost de folos aceasta informație nu uitați sa ne urmăriți pe Facebook pentru a afla toate ofertele de vacanta.